Black IPA Single Hop – 2. miejsce, 15 blg, 37 pkt, Artur Milczarczyk

receptura Nazwa NOC
Black Ipa single hop Simco, 15 Blg,

3,5 kg Pal ale z Wayermana,
1 kg Wiedeński z Wayermana,
0,6 kg Pszeniczny z Wayermana,
0,6 kg Caramalt z Fawcett,
0,5 kg Carafa II Specjal z Wayermana,

zacieranie:
ciemne słody dodane od początku zacierania 60 stopni 10 minut,
66 stopni 40 minut,
72 stopnie 10 minut,
77 stopni 10 minut,

gotowanie i chmielenie:
60 minuta 30 gram Simcoe,
10 minuta 5 gram mech irlandzki,
10 minuta 10 gram Simcoe,
0 minuta 20 gram Simcoe,

chłodzenie do 75 stopni i dodane 60 gram simcoe,

fermentacja burzliwa 10 dni temp 17-20 stopni,
cicha 9 dni 17-20 stopni,
3 dni przed końcem cichej dodane 125 gram Simcoe zeszło do 2,5 blg,

drożdże Fermentis Safale US-05 uwodnione 12 h wcześniej

Dodaj komentarz