Premiera Tea APA Grand Prix!

PINTA Tea APA Grand Prix 13,1°

Styl: American Pale Ale
ekstrakt: 13,1°Plato
alkohol: 5,0% obj.
IBU: b.d.

PINTA Tea APA Grand Prix 13,1° – piwo uwarzone ściśle według​ mistrzowskiej receptury Marcina Kamińskiego, ​zwycięzcy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych – edycja jesień 2016. Tym razem – by sprostać oryginalnej recepturze – sprowadziliśmy z Indii wyjątkowo aromatyczny składnik – 20 kg herbaty Earl Grey Sirocco Gentle Blue. W połączeniu z najwyższej jakości słodami Weyermann​®, aromatycznymi odmianami chmielu z Yakima Valley i mieszanką drożdży Safale​™ S-04 i Danstar Notthingam odtworzyliśmy dla Was piwo, które zachwyciło sędziów podczas Konkursu w Warszawie. PINTA Tea APA Grand Prix – odmień sobie ten dzień!

Receptura: Mariusz Kamiński

Skład: woda, słody jęczmienne Weyermann®: pilzneński premium, Carabelge®, Caramunich® Typ I; chmiele (USA): Galena, Citra®, Centennial; laktoza; herbata Earl Grey Sirocco Gentle Blue – dostawca A. Kuster Sirocco AG (Szwajcaria); drożdże Danstar Notthingam i Safale™ S-04.

Surowce dla PINTY dostarcza Browamator®.

Piwo 
pasteryzowane, niefiltrowane.
Piwo dostępne w butelkach 500 ml oraz w kegach 30 l.

Szkło: nonic.
Zalecana temp. serwowania: 10-11°C.
Polecane kulinaria: ciastka maślane z konfiturą.