WKPD 2019

Style na WKPD 2019:

Brett English Barleywine – krótki opis

Klasyczny, mocny i długo leżakowany angielski Barleywine, który charakteryzuje się bogatą stroną słodową. Zastosowany zasyp to głównie pale ale z niewielką domieszką słodów karmelowych i/lub ciemnych. Słodowość dominuje w aromacie i smaku oraz łączy się z drugoplanowymi nutami „dzikimi” i owocowymi pochodzącymi od użycia szczepów drożdży Brettanomyces. Do chmielenia użyte są jedynie szlachetne odmiany kontynentalne.

Gęstość początkowa: 20 – 24 BLG

Goryczka: 30 – 50 IBU

 

Sour Imperial IPA – krótki opis

Mocne i kwaśne, ale jednocześnie pijalne IPA z zaznaczoną goryczką. Intensywny aromat pochodzący od nowofalowych odmian chmielu. W balansie, rolę kontrowania słodyczy może przejąć kwaśność, ale nie powinna całkowicie zastąpić goryczy.
Metoda zakwaszania piwa jest dowolna, ale musi odbyć się przy pomocy bakterii Lactobacillus.

Gęstość początkowa: 18 – 21 BLG

Goryczka: 30 – 70 IBU

Ankieta dot. zgłoszeń stylów na WKPD 2019

Cześć! 

Teraz trochę czasu poświęcimy na #wkpd2019🍻  Bo, odnośnie #wkpd2018 już prawie wszystko wiecie 

Tradycyjnie już zapraszamy Was do pomocy w doborze stylów na dziewiątą edycję Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, który odbędzie się jesienią 2019 roku.

Poniżej znajdziecie ankietę, w której możecie wpisywać nazwy zaproponowanych kategorii wraz z krótkim uzasadnieniem dlaczego akurat taka?

Spośród zgłoszeń grono organizatorów Konkursu wyłoni najciekawsze propozycje, które zostaną kategoriami konkursowymi lub przejdą do dalszej części – głosowania w parach.

Czas na zgłoszenia macie do 24 sierpnia 2018. Czas, start. Tylko poważne propozycje 🙂

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdie1WRLj9buSYRFRXk9x9CpV8DVNw60ipAqteuOeBPjPR_MQ/viewform