Pomona 2019

Konkurs Cydrów Domowych Pomona 2019

Cydrownicy domowi miast i wsi łączcie się!

Zainteresowanie wysokiej jakości cydrem jest coraz większe. Entuzjastyczne nastawienie do cydrów widać nie tylko w kolebce piwnej rewolucji, czyli Stanach Zjednoczonych, ale choćby w Wielkiej Brytanii.

W Polsce, największym producencie jabłek w Europie, powoli zaczynamy dostrzegać olbrzymi potencjał cydru. Także wielu piwowarów domowych próbuje mierzyć się z jego produkcją. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych chce wspierać cydrową rewolucję.

Z wielką przyjemnością ogłaszamy II Konkurs cydrów domowych Pomona, który odbędzie się w dniach 8-9 maja 2019 w Warszawie. Grono profesjonalnych i doświadczonych sędziów wybierze najlepszy cydr wytrawny 2018 roku. Dlaczego 2018? Zachęcamy bowiem do tradycyjnego podejścia do cydru: produkcji cydru jesienią z owoców po zbiorach, a degustacji wiosną kolejnego roku. Kilkumiesięczne leżakowanie pozwoli „otworzyć cydr”, czyli uzyskać najlepszy smak i aromat.

Od 2019 roku dołączamy także drugą kategorię, którą pomogliście nam wybrać w zgłoszeniach (30 propozycji), a następnie w 3 głosowaniach (oddaliście 520 głosów)!

Regulamin Konkursu dostępny tu: https://goo.gl/Ywcw4Q 

Konkursowy system rejestracji cydrów: https://pomona.pspd.org.pl/

Zatem ogłaszamy, iż kategoriami konkursu Pomona w maju 2019 roku będą:

Pomona

Nimfa etruska, o wdzięcznym imieniu Pomona, zakochała się w Wertumnusie. Ów podarował jej cudowne jabłko, po którego zjedzeniu stała się boginią (a także jego żoną). Wśród rzymskich bogów Pomona odpowiedzialna jest za płodność sadów, drzewa owocowe i co najważniejsze – dojrzałe jabłka. Miała swoich kapłanów, posągi, a nawet święty gaj. Przedstawiana była jako młode, niewinne dziewczę w wiejskiej sukience, często z psem, gałązką jabłoni w dłoni, owocami lub rogiem obfitości. Zawierzając jej mocy sprawczej, nazywamy konkurs jej imieniem. Niech przynosi sadom obfity plon!

Jury

Cydry oceniać będą Certyfikowani Sędziowie PSPD, doświadczeni w konkursach piw domowych, także: interesujący się cydrami domowymi i rzemieślniczymi. Przed konkursem przejdą także dodatkowe szkolenie i kalibrację z oceny cydrów.

Zasady oceny

Wybór najlepszego cydru w danej kategorii będzie przebiegał dwuetapowo, na zasadach stosowanych w konkursach piw domowych.

  1. Pierwszy etap: eliminacje (8 maja), ma za zadanie wyłonić maksymalnie 10 najlepszych cydrów. W trakcie eliminacji sędziowie ocenią czy zgłoszone cydry:

Dla cydrów, które nie przejdą pozytywnie eliminacji, zostanie wypełniona metryczka eliminacyjna z uwagami do sędziów. Zostanie ona później przekazana zgłaszającemu. Komisja sędziowska będzie oceniać transzami – na stół będzie trafiać jednorazowo kilka próbek cydrów, z których zostaną wybrane najlepsze. W ten sposób zostaną wyłonieni finaliści.

  1. Drugi etap: finały (9 maja). Do tego etapu zakwalifikują się wyłącznie najlepsze cydry, bez wad. W trakcie rundy finałowej Komisja Sędziowska oceni próbki pojedynczo. Będą one poddawane ocenie zgodnie ze standardami przyjętymi przez PSPD. Każdy z sędziów niezależnie wypełnia arkusz oceny (zwany metryczką finałową) i samodzielnie przyznaje punkty w przedziale od 0 do 50. Metryczki zostaną one później przekazane zgłaszającym. O zajętym miejscu decydować będzie ilość punktów przyznanych przez sędziów (średnia arytmetyczna punktów wszystkich sędziów). Trzy pierwsze miejsca zostaną nagrodzone.

Historia

Pierwszy konkurs cydrów domowych został zorganizowany w lipcu 2015 roku w Siedlcach. Kolejny – w 2016 roku w Warszawie, przy okazji V WKPD. Niestety, w 2017 roku konkurs cydrów się nie odbył, przerywając ciągłość. Dlatego w 2018 rozpoczęliśmy liczenie od nowa. Liczymy, że z patronką, Pomoną, uda się stworzyć na stałe ważny konkurs cydrowy na skalę kraju, a kto wie, może i zagranicy. Co łączy wszystkie powyższe konkursy? Dwie rzeczy: wsparcie PSPD oraz osoba współorganizatora: Przemka Iwanka.

Organizatorzy

Mazowiecki Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz Piwo i Cydr

Masz pytanie? Napisz: mazowiecki@pspd.org.pl