Wood Aged Imperial Stout receptura – 3. miejsce, 36,25 pkt, Dawid Bobryk

Wood Aged Imperial Stout – Receptura Dawid Bobryk
Piwo warzone na przełomie styczeń/luty 2018
Zasyp:
2,5kg pale basen Colorado
2,5kg pilznenski
2kg monachijski II Wyermann
0,5kg biscuit
0,5kg caraaroma
0,5kg crystal 10L Colorado
0,3kg chocolate Fawcett
0,2kg jęczmień palony
Do gotowania dodatkowo poszło 2kg cukru białego.
Chmielenie:
Magnum 12,7 AA 45g brzeczka przednia
Marynka 8,5 AA 45g 60min
Zacieranie:
Zasyp w okolo 50st, grzanie do pierwszej przerwy.
64st 30min
71st 30min
78st 10
Gotowanie 90min:
27L 16,5blg
Cukier 10min
Brzeczka schłodzona do 12 st
Do fermentora odebrałem około 21 L brzeczki 25 blg.
Zaszczepione gęstwą FM irlandzkie ciemności, około 500 ml.
Temperatura fermentacji w pierwszym tygodniu 12-15 st. Koniec fermentacji po 21 dniach w 18 st.
Po miesiącu odebrano 10L młodego piwa do starzenia drewnem.
50 g płatków dębu amerykańskiego, średnio opiekane. Macerowane w winie Miles Madeira 5 YO (około 150ml), macerowane około 3 dni.
Po maceracji całość zalna odebranym młodym piwem.
Czas leżakownia z płatkami – 5 miesięcy.
Przelane do kega, sztucznie wysycane.
Do butelek rozlew z kega nalewarką przeciwciśnieniową.