Receptura: Łukasz Lewczuk
Zasyp:
- 4kg pale ale
- 1kg żytni
- 0,2kg special b
- 0,2kg biscuit
- 0,1kg owsiany
- 0,3kg czekoladowy żytni
- 0,2kg kawowy
- 0,1kg carafa III
64˚C-60’
77˚C
Wszystkie słody wsypane razem.
Zacieranie 15l, wysładzanie 15l.
Chmielone Waimea (15,3%)
60’-15g
40’-15g
Wersja bez kostki butelkowana po 3 tygodniach. Wersja z kostką leżała z kostce 6 tygodni.
Kostki było 250g na 9l. Kostka nie była w niczym macerowana, zrobiłem jej tylko kąpiel w kieliszku wódki, osuszyłem i dodałem.
Początkowe 24˚ zatrzymało się na 4,2˚. Drożdże US-05, świeża gęstwa. Fermetnowane w 16-17 stopniach.