Wood Aged Imperial Stout receptura – 1. miejsce, 39,5 pkt, Łukasz Lewczuk

Receptura: Łukasz Lewczuk

Zasyp:

  • 4kg pale ale
  • 1kg żytni
  • 0,2kg special b
  • 0,2kg biscuit
  • 0,1kg owsiany
  • 0,3kg czekoladowy żytni
  • 0,2kg kawowy
  • 0,1kg carafa III

64˚C-60’

77˚C

Wszystkie słody wsypane razem.

Zacieranie 15l, wysładzanie 15l.

 

Chmielone Waimea (15,3%)

60’-15g

40’-15g

 

Wersja bez kostki butelkowana po 3 tygodniach. Wersja z kostką leżała z kostce 6 tygodni.

Kostki było 250g na 9l. Kostka nie była w niczym macerowana, zrobiłem jej tylko kąpiel w kieliszku wódki, osuszyłem i dodałem.

Początkowe 24˚ zatrzymało się na 4,2˚. Drożdże US-05, świeża gęstwa. Fermetnowane w 16-17 stopniach.