Receptury WKPD 2017. West Coast India Pale Ale
1 miejsce. Andrzej Bielski
22 litry piwa około 14 BLG:
Słody:
– 3,5 kg Pilzneński Premium
– 2 kg Pale Ale
– 0,5 kg Pszeniczy
Zacieranie w około 66 C
Chmielenie:
Citra 15 g, Amarillo 15 g, Simcoe 15 g na 20 min
Citra 15 g, Amarillo 15 g, Simcoe 15 g na 5 min
Citra 15 g, Amarillo 15 g, Simcoe 15 g po wyłączeniu palnika
Citra 15 g, Amarillo 15 g, Simcoe 15 g hop stand w 85 C
Drożdże
US-05
US-05
Fermentacja:
3 tygodnie w temperaturze 19-20 C
Na ostanie 4 dni chmielenie na zimno Citra 30 g, Amarillo 30, Simcoe 30 g
2 miejsce. Andrzej Czapski
3 miejsce. Paweł Kowalewski, Piwo 15 BLG, warka ok. 25 litrów.
Słody Weyermann:
4kg Pilzneński
1,5kg Pale Ale
0,5kg Wiedeński
0,5kg Pszeniczny
Drożdże Safale US-05 – (gęstwa)
Chmiele:
30g Galaxy
100g Citra
50g Equonat
20g Mosaic
50g Simcoe
30g Cascade
Zacieranie
66-67 stopni – 60 minut
77 stopni – 10 minut
gotowanie (60 minut)
60 min – 30g Galaxy
45 min – 10g Citra
10 min – mech irlandzki
5 min – 25g Simcoe
0 min – 25g Equonat
0 min – 50g Citra
Fermentacja burzliwa 9 dni (odermentoawało do 2,5 blg).
Fermentacja cicha 6 dni (chmiel poszedł na 4 ostatnie dni).
Chmiel na cichą:
40g Citra
20g Mosaic
30g Cascade
25g Ekuonat
25g Simcoe
Ostatecznie wyszło około 22 litrów piwa 2,3blg.