EisBock Grand Prix – koźlak lodowy, uwarzony przez Browar PINTA, wg receptury piwowara domowego, zdobywcy Grand Prix V Warszawskiego Konkursu Piw Domowych i wreszcie członka Mazowieckiego Oddziału PSPD – Artura Pasiecznego – właśnie trafił, po 9 miesiącach wymrażania, do sprzedaży. W tym tygodniu będzie dostępny w sklepach.
Jesteście ciekawi efektu? My bardzo 🙂
Szczegóły dotyczące piwa:
PINTA Eisbock Grand Prix 27,0° / 11.2 % alk. – od za chwilę dostępny dla zainteresowanych – pytajcie swoich sprawdzonych dostawców 🙂
Prawie 1/4 gęstości tego piwa pochodzi z wielotygodniowego wymrażania i oddzielania lodu od piwa. Cały proces zajął nam 9 miesięcy. Artur Pasieczny, autor receptury i zwycięzca Warszawskiego Konkursu Piw Domowych podczas ostatnich testów nie miał wątpliwości – to jest właśnie ten Eisbock – zatem w tym tygodniu PINTA Eisbock Grand Prix 27,0 trafia do sprzedaży.
PINTA Eisbock Grand Prix uwarzyliśmy w maju 2016 roku ściśle wg mistrzowskiej receptury Artura Pasiecznego, zwycięzcy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych.
Olbrzymie ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego, delikatne chmielenie na goryczkę i aromat oraz kilkumiesięczne leżakowanie – tak powstał „płynny chleb”, który następnie solidnie wymroziliśmy w tanku. Usuwając lód uczyniliśmy piwo gęściejszym i mocniejszym. Wszystko zajęło nam trzy długie kwartały.
Profil piwa jest zdecydowanie słodowy, z nutami ciemnego chleba, zboża i karmelu. Słodowość kontrowana przez krótką goryczkę oraz łagodnie rozgrzewający alkohol.
Surowce: woda, słody jęczmienne: Weyermann® monachijski typ II, wiedeński; Vikingmalt monachijski typ I, karmelowy 300; Chateau Crystal®, chmiel: Marynka (PL), Perle (DE), drożdże: Fermentis Saflager W-34/70.