Voyager – Grodziskie z chmielami. Autor: Krzysztof Grzegorczyk
Gęstość: 8 BLG, ABV 3.1 %, IBU 27, SRM 2.7
Styl Grodziskie/Graetzer
Surowce fermentujące
Pszeniczny wedzony dębem (Viking Malt) 3 kg
Rozmiar warki
Oczekiwana ilość gotowego piwa 19 L, Straty z fermentacji 5 %, Rozmiar ze stratami z fermentacji 19.9 L
Czas gotowania 60 min
Szybkość odparowywania 10 %/h
Ilość gotowanej brzeczki 24.1 L
Zacieranie
Wydajność zacierania 70 %
Stosunek wody do ziarna 3 L / kg
Ilość wody do zacierania 9 L
Całkowita objętość zacieru 12 L
Kroki
Temp 68 C, Czas 70 min
Temp 76 C, Czas 10 min
Chmiele ( 80 g Simcoe)
Gotowanie Simcoe 15 g: 35 min, 11.5 %
Gotowanie Simcoe 25 g: (hopstand 25 minut), 11.5 %
Na zimno Simcoe 40 g, 3 dni
Drożdze
Safale S-33, Suche 10 g,
Fermentacja
Burzliwa: 10 dni – 16-18 C,
Cicha 7 dni -16 c
Chmielenie na zimno – 2 dni,
Dodanie żelatyny (4 g )
Coldcrasch
Klarowanie:
Mech irlandzki (5g), gotowanie 5 minut,
Żelatyna (4 g) przed cold crash
Nagazowanie na: 3,0