Hoppy Grodziskie receptura – 3. miejsce, 42 pkt, Krzysztof Grzegorczyk

Voyager – Grodziskie z chmielami. Autor: Krzysztof Grzegorczyk

Gęstość: 8 BLG, ABV 3.1 %, IBU 27, SRM 2.7

Styl Grodziskie/Graetzer

Surowce fermentujące

Pszeniczny wedzony dębem (Viking Malt) 3 kg

Rozmiar warki

Oczekiwana ilość gotowego piwa 19 L, Straty z fermentacji 5 %, Rozmiar ze stratami z fermentacji 19.9 L

Czas gotowania 60 min

Szybkość odparowywania 10 %/h

Ilość gotowanej brzeczki 24.1 L

Zacieranie

Wydajność zacierania 70 %

Stosunek wody do ziarna 3 L / kg

Ilość wody do zacierania 9 L

Całkowita objętość zacieru 12 L

Kroki

Temp 68 C, Czas 70 min

Temp 76 C, Czas 10 min

Chmiele ( 80 g Simcoe) 

Gotowanie Simcoe 15 g: 35 min, 11.5 %

Gotowanie Simcoe 25 g: (hopstand 25 minut), 11.5 %

Na zimno Simcoe 40 g, 3 dni

Drożdze

Safale S-33, Suche 10 g,

Fermentacja

Burzliwa: 10 dni – 16-18 C,

Cicha 7 dni -16 c

Chmielenie na zimno – 2 dni,

Dodanie żelatyny (4 g )

Coldcrasch

Klarowanie:

Mech irlandzki (5g), gotowanie 5 minut,

Żelatyna (4 g) przed cold crash

Nagazowanie na: 3,0