Hoppy Grodziskie – 3. miejsce, 44 pkt, Karol Okoń

Karol Okoń – receptura na Hoppy Grodziskie

Ekstrakt 8 Blg,
Alkohol ~3%,
IBU~30,
16 litrów

Zasyp: słód pszeniczny grodziski dymiony dębem – 2 kg

Chmiele:
– 25 g Premiant
– 25 g Saaz
– 50 g Simcoe

Drożdże: jedno opakowanie Fermentis Safbrew S-33

Woda: Oaza, bez modyfikacji

Zacieranie: 8 litrów wody
1)      65-66 stopni – 60 min
2)      76-77 stopni – 5 min

Wysładzanie stopniowe – ok. 11 litrów Oazy

Gotowanie 70 min
Premiant (25g) – 40 min
Saaz (25g) – 10 min

Fermentacja:
16 stopni przez około 10 dni, następnie temperatura podniesiona na około 20-21 stopni na kolejne 5-7 dni, powtórne schłodzenie do 17-18 stopni – dodanie 50 g Simcoe na 3 dni. Na ostatnie 24 h przed rozlewem piwo schłodzone do około 5 stopni, dodana żelatyna do uzyskania lepszej klarowności.

Nagazowanie ~2,6 vol.