Karol Okoń – receptura na Hoppy Grodziskie
Ekstrakt 8 Blg,
Alkohol ~3%,
IBU~30,
16 litrów
Zasyp: słód pszeniczny grodziski dymiony dębem – 2 kg
Chmiele:
– 25 g Premiant
– 25 g Saaz
– 50 g Simcoe
Drożdże: jedno opakowanie Fermentis Safbrew S-33
Woda: Oaza, bez modyfikacji
Zacieranie: 8 litrów wody
1) 65-66 stopni – 60 min
2) 76-77 stopni – 5 min
Wysładzanie stopniowe – ok. 11 litrów Oazy
Gotowanie 70 min
Premiant (25g) – 40 min
Saaz (25g) – 10 min
Fermentacja:
16 stopni przez około 10 dni, następnie temperatura podniesiona na około 20-21 stopni na kolejne 5-7 dni, powtórne schłodzenie do 17-18 stopni – dodanie 50 g Simcoe na 3 dni. Na ostatnie 24 h przed rozlewem piwo schłodzone do około 5 stopni, dodana żelatyna do uzyskania lepszej klarowności.
Nagazowanie ~2,6 vol.