Grand Prix WKPD 2019 – Session IPA, Paweł Twardak

Receptura dostępna także w Brewness: https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-102/view

Słody:
Pilzneński 3kg, Carapils 0,1 kg, stosunek słodu do wody 1/3

Chmiele:
Nelson Sauvin 11AA 100g
Amarillo 9,5AA 50g

Zacieranie:
60min łącznie,
40′ 66*C,
20′ 72*C             
woda do wysładzania zakwaszona kwasem mlekowym do 5,6 pH

przed gotowaniem 4g gipsu do brzeczki

Gotowanie:
60min

chmielenie:
30g Iungi na 30′,
pół tabletki whirflocka na 5′      

OG/FG: 12,2/2° Blg

Drożdze:
Safale US-05, 2-dniowa gęstwa z 4 albo 5 pokolenia, raczej zbita, ok 100-150ml zadana w 17*C,

Fermentacja:
burzliwa 14 dni (od piątego dnia wzrost temp. ok 1*C/dobę do osiągnięcia 22*C)
cicha 5dni w 22*C
chmielenie na zimno 4 dni przed rozlewem (w tym ostatnie 2 doby cold crash 3-4*C)
              
Alkohol:5,5        
Kolor EBC: ~6    
Goryczka IBU: ~40
Nagazowanie: 2,2 VOL  
BLG brzeczki przed fermentacją: 12,2    
Po fermentacji: 2