Woda: wodociągi 🙂
Brzeczka Nastawna: 21 litrów
Ekstrakt : 13,5 blg
Słody:
Pilzneński ( Viking Malt ) 4kg
Monachijski II ( Weyermann ) 1kg
Special B ( Castlemalting ) 0.5kg
Caramunuch II ( Weyermann ) 0,1kg
Carafa Special II 0.05kg
Chmiele:
Saaz (granulat) 50g
Drożdże:
S-33
Wyeast 3763
Dodatki:
Płatki Kukurydziane 1kg
(skleikowane)
Płatki dębowe francuskie średnio opiekane 50g
Maliny 2.5kg
Zacieranie:
- Maltozowa 65*C 35min+15min ( dodanie płatków kukurydzianych )
- Dekstynująca 70*C 40min
-w 30 minucie dodany Special II
UWAGI
-płatki kukurydziane zostały dodane w 30 minucie przerwy maltozowej gdyż zapomnieliśmy o schładzających się po kleikowaniu płatkach przez co wydłużyliśmy przerwę o 15 minut
Wygrzew 75*C 10min
Gotowanie: 70 minut
Saaz 30g na 65min.
Saaz 20g na 25min.
Fermentacja:
Temperatura zadania drożdży 20*C.
Fermentacja burzliwa drożdżami S-33, temp. 20-22*C, czas trwania 7dni, zakończona przy 6 Blg
Po 7 dniach piwo przelane zostało do balona, zadano drożdże Wyeast 3763, dodanie płatków dębowych ( sterylizowane w piekarniku 15min w 100*C ), temp. 20 – 25*C, czas trwania 136 dni, zakończona przy 2Blg
Fermentacja cicha:
Piwo w 136 dniu przelane do drugiego balona ( bez płatków dębowych )
Dodano 2,5 kg malin ( wysterylizowanych przez zagotowanie ), temp. 18-20*C, czas trwania 37 dni
UWAGI
-drożdże niestety dotarły zamrożone lecz udało się je wystartować w sposób opisany na opakowaniu
Rozlew:
19 litrów które pozostało wymieszano z 124g cukru rozpuszczonego w 800ml wody.
Leżak w butelkach trwał 44 dni .
Stopień Nagazowania : 2.5