Falnders z owocami – 2. miejsce, 40,5 pkt, Piotr Czarny

Flanders Red Ale z owocami – autor Piotr Czarny
Wszystkie wyliczenia na podstawie BS2
Flanders Red Ale 15 BLG
9 IBU
25,6 SRM
Zasyp:
2,89 kg – monachijski II (50%)
2,02 kg – pilzneński (35%)
0,58 kg – caragold 120 EBC (10%)
0,17 kg – special B (3%)
0,12 kg – Carafa III special (2%)
3 ml kw. fosforowego, 2 g chlorku wapnia, 4 g sody oczyszczonej, 20L wody + 14L wody do wysładzania
Zacieranie:
66 st. C – 60 minut
72 st. C – 15 minut
78 st. C – 10 minut
Filtracja: 27,5L 12,7 BLG
Gotowanie:
60 min – 8,5 g Iunga
Wyszło 23L 15 BLG – wydajność 83%
Fermentacja:
Schłodzone do 16 stopni C. Zadana 1 uwodniona saszetka S-33, postawione w piwnicy, ok. 16 st. C otoczenia. 4 doba – 5,7 BLG, zadałem 1 napuchniętą saszetkę Roeselare Ale Blend z Wyeast. Przestawiam do temperatury pokojowej. 1,5 miesiąca – dodałem 50 gr płatków dębowych Sherry. 8 miesięcy – 2,2 BLG. Dodałem 1,5 kg malin. 10,5 miesiąca – 2,2 BLG. Zabutelkowane, 4g cukru/butelka.