Black IPA SH – 3. miejsce, 36,75 pkt, Ireneusz Misiak

data warzenia: 2018 – 09 – 07

warka 100 Black IPA SH
(16,2 blg 25L przy wyd 88%)
SRM 23,02
BU/GU 0,93

Słody:
pilzneński – 5,5 kg (90,9 %)
carafa III special – 0,3 kg (5,8 %)
caraGold 120 – 0,2 kg (3,3 %)
total: 6,00 kg

CHMIELE:
mosaic (10,4%) 300g

Drożdże
FM52 starter 2 l + 200 g ekstraktu + 1g pożywki kręcony 36 h klarowany 36 h zadana gęstwa + 400 ml płynu

WODA:
z kranu (35 L)

do zacierania: 2 ml chlorku wapnia + 2g soli
do gotowania 4g sody oczyszczonej

ZACIERANIE:
21 litrów temp ustalona na 65°C
62°C – 40 minut ph  – 5,5
71°C – 20 minut – na 5 min przerwy dodanie carafa III
78°C – wysładzanie wodą ok. 78°C 8l + 1,5 ml kwasu + 6l + 1 ml kwasu

GOTOWANIE:
30L 13,7 blg – odparowanie 5l
60 minut

Chmielenie
30g mosaic – FWH
3g mech – 15′
40g mosaic – 10′
2g pożywki – 0′
80g mosaic – w 75°C przerwa ok 20′

z kalkulatora wyszło ok 52 IBU

Chmielenie na zimno
150g mosaic – 4 dni w ok 14°C

Do fermentacji poszło 19 L  16,2 BLG

FERMENTACJA:
Temperatura zadania drożdży ok 15 °C
planowane od 15°C do 19°C w 6 dni