Belgian Golden Strong Ale – 2. miejsce, 41,33 pkt, Bartosz Packo

„Złoty Strzał” – Belgiamn Golden Strong Ale – 21 BLG

Planowana ilość gotowego piwa – 10l. osiągnięta 8,5 litra.

Składniki/słody:
Pilzneński 2,5-3,5 EBC Castle  1,5kg,
Pilzneński 6-rzędowy 3,0-3,5 EBC Castle 1,5kg
razem 3 kg – 85,7 %
Pszeniczny 3,4 EBC Litovel 0,2 kg – 5,7%
Glukoza piwowarska 0,3 kg – 8,6%

Chmiele
Chinook (granulat) – 10g
East Kent Goldings (granulat)– 50g

Drożdże:
Wyeast – Belgian Strong Ale – 80ml gęstwy

Mech irlandzki – 5g
Żelatyna – 2 gr

Zacieranie
Stosunek wody do ziarna 3,75l/kg
Ilość wody do zacierania – 12 l

Zacieranie:
63’C -60 min
72’C-15 min
78’C-2 min
Wysładzanie 4l wody, temp 76’C

Gotowanie 70 min
Chinook – 60 min
Mech 15 min
East Kent Goldings 1 min

Fermentacja (podane temperatury dotyczą nastawu)
1 dzień – 17”C
2 dzień  – 18’C
3 dzień – 19’C
4 dzień – 22’C
6-10 dzień  – 25’C
11-16 dzień – 28-30’C
17-18 dzień – 7’C (cold crash)

7 dni cichej w temperaturze 15’C, dzień przed rozlewem dodano 2gr żelatyny rozpuszczonej w około 150ml gorącej wody.

Refermentacja, celowana w poziom CO2 – 3,5. W moim przypadku 93,2 g cukru na 8,5 litrów piwa.

Uwagi: Kluczem była fermentacja. Drożdże to świeża gęstwa po blondzie 16 blg. Grzyby pracowały równo przez 12 dni, następnie zaczęły szybko zwalniać. Odfermentowały do 1,5 blg ponad 90%