WKDP 2018

Szanowni Piwowarzy.

8. Warszawski Konkurs Piw Domowych odbędzie się jesienią 2018 roku. Wszystkie kategorie oraz opisy stylów będziemy publikowali sukcesywnie.

Tym razem rozszerzamy pulę o jedną kategorię. Poniżej prezentujemy ich listę, a jeszcze poniżej krótkie opisy stylów do 2 kategorii wymagających dłuższego leżakowania i fermentacji.

1. Wood Aged Imperial Stout,,
2. Flanders z owocami w rozumieniu potocznym (piwowar musi podać jakich owoców użył),
3. Munich Helles,
4. Black IPA Single Hop – piwowar musi podać jakiego chmielu użył,
5. Hoppy Grodziskie,
6. Belgian Golden Strong Ale,
7. Dry Stout.

Wood Aged Imperial Stout
Imperialny Stout, w którym nacisk w balansie położony jest na stronę słodową – powinien być palony, kawowy i czekoladowy, ale nie słodki. Nuty te mają być uzupełnione przez słodkie aromaty i smaki pochodzące od leżakowania piwa z drewnem (w dowolnej postaci: beczka, chipsy, kostka, etc.), czyli przede wszystkim wanilii, czy kokosa.

Dodatkowe źródła informacji:
http://www.thebrewingnetwork.com/brewing-style-brewing-big-beers/
http://www.thebrewingnetwork.com/post482/
http://www.thebrewingnetwork.com/post483/
http://www.thebrewingnetwork.com/post486/
http://www.thebrewingnetwork.com/post488/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1678/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1572/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1706/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1534/
https://www.maltosefalcons.com/tech/thinking-big-getting-handle-brewing-big-beers

 

Flanders z owocami
Klasyczne, belgijskie kwaśne piwo o czerwonej barwie. Nuty charakterystyczne dla tego stylu – słodowe, kwaśne, „dzikie” łączą się z aromatami i smakami pochodzącymi z dodatku owoców (w znaczeniu potocznym).

Dodatkowe źródła informacji:
‚American Sour Beer’ M. Tonsmeier
http://sourbeerblog.com/designing-and-brewing-a-flanders-red-ale/
http://sourbeerblog.com/a-guide-to-blending-sour-beer-with-fruit/

Organizatorzy Konkursu
Zarząd Mazowieckiego OT PSPD