WKDP 2018

Szanowni Piwowarzy.

8. Warszawski Konkurs Piw Domowych odbędzie się jesienią 2018 roku. Wszystkie kategorie oraz opisy stylów będziemy publikowali sukcesywnie.

Na tę chwilę publikujemy krótkie opisy stylów piw, które wymagają dłuższego wyleżakowania, tj. Wood Aged Imperial Stout oraz Flanders z owocami.

Wood Aged Imperial Stout
Imperialny Stout, w którym nacisk w balansie położony jest na stronę słodową – powinien być palony, kawowy i czekoladowy, ale nie słodki. Nuty te mają być uzupełnione przez słodkie aromaty i smaki pochodzące od leżakowania piwa z drewnem (w dowolnej postaci: beczka, chipsy, kostka, etc.), czyli przede wszystkim wanilii, czy kokosa.

Dodatkowe źródła informacji:
http://www.thebrewingnetwork.com/brewing-style-brewing-big-beers/
http://www.thebrewingnetwork.com/post482/
http://www.thebrewingnetwork.com/post483/
http://www.thebrewingnetwork.com/post486/
http://www.thebrewingnetwork.com/post488/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1678/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1572/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1706/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1534/
https://www.maltosefalcons.com/tech/thinking-big-getting-handle-brewing-big-beers

 

Flanders z owocami
Klasyczne, belgijskie kwaśne piwo o czerwonej barwie. Nuty charakterystyczne dla tego stylu – słodowe, kwaśne, „dzikie” łączą się z aromatami i smakami pochodzącymi z dodatku owoców (w znaczeniu potocznym).

Dodatkowe źródła informacji:
‚American Sour Beer’ M. Tonsmeier
http://sourbeerblog.com/designing-and-brewing-a-flanders-red-ale/
http://sourbeerblog.com/a-guide-to-blending-sour-beer-with-fruit/

Organizatorzy Konkursu
Zarząd Mazowieckiego OT PSPD