Sponsorzy

Z duma prezentujemy sponsorów nagród w jesiennej edycji Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2016r.

 

 

pinta PINTA – warzymy od pierwszego dnia rewolucji piwnej w Polsce. Tą wielką przygodę rozpoczęliśmy 28 marca 2011 roku, w dniu uwarzenia pierwszej porcji Ataku Chmielu – American IPA.Od tamtego czasu nieprzerwanie warzymy wciąż nowe ale, lagery, sahti i sour, także we współpracy z zaprzyjaźnionymi polskimi i zagranicznymi browarami.W ciągu 5 lat przygotowaliśmy piwa w ponad 60 różnych stylach, m.in.: Imperial IPA, Sahti, Sticke Alt, Irish Red Ale, Imperial Witbier, Extra Special Bitter (ESB), Rauchbock (Koźlak Wędzony), Grodziskie, American IPA, Weizenbock (Kożlak Pszeniczny), Oatmeal Stout (Stout Owsiany), Schwarzbier, Scottish Ale, Vienna Lager, Rauchbier, Pumpkin Ale (Dyniowe Ale), Rice IPA (Ryżowe IPA), Bière de Garde, Imperialny Porter Bałtycki, Lager Nowozelandzki… W 2015 roku rozpoczęliśmy warzenie piw kwaśnych – tę kultową serię rozpoczął żytni Kwas Alfa.Jako pierwszy polski browar pojechaliśmy warzyć za granicę – tak powstał Lublin to Dublin – Stout uwarzony w Irlandii wspólnie przez PINTĘ i O’Hara’s w 2014 roku. W lutym i marcu 2015 roku warzyliśmy z Francuzami z Brasserie du Pays Flamand oraz z kultowym duńskim browarem To Øl. Jesienią 2015 roku jako pierwszy polski browar warzyliśmy na innym kontynencie – wspólnie z japońskim Baird Brewing Co.Bądźcie pewni, że wkładamy w naszą pracę wszystkie swoje doświadczenia i prawdziwą pasję. Mozolnie szlifujemy umiejętności. Nie boimy się eksperymentów, choć zdajemy sobie sprawę, że nie zawsze wszystko udaje się perfekcyjnie. Uwielbiamy podróże – nawet w te najdalsze zawsze zabieramy PINTĘ. I zawsze przywozimy ogromną ilość inspiracji, którymi właśnie teraz dzielimy się z Wami.
PINTA: Grzesiek, Marek, Ziemek.

 

logo-viking-malt-large

Viking Malt jest wiodącą firmą słodowniczą, oferującą szeroką gamę słodów do produkcji piwa, zarówno dla małych, jak dużych browarów. Nasza tradycja i doświadczenie w słodowaniu sięgają 130 lat. Dzięki zdobytej w tym czasie wiedzy, a przede wszystkim dzięki pasji naszych pracowników, osiągnęliśmy pozycję światowego lidera na rynku słodów prażonych.

W polskiej branży słodowniczej, jako Viking Malt pojawiliśmy się w maju 2016 roku, w wyniku zmian własnościowych słodowni w Strzegomiu oraz w Sierpcu. Obecnie międzynarodową grupę tworzy  6 słodowni: po jednej w Finlandii ( Lahti), Szwecji (Halmstad), na Litwie (Panevežys) i w Danii (Orslev) oraz dwie słodownie w Polsce: Viking Malt Specialties Sp. z o.o. w Strzegomiu oraz Viking Malt Sp. z o.o. w Sierpcu.

W Viking Malt wiemy, że SŁÓD TO PODSTAWA PIWA

Dlatego naszym celem i ambicją jest wychodzenie naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, dostarczanie im najwyższej jakości słodu w najszerszym wyborze. Chcemy aktywnie uczestniczyć w rozwoju rynku piwowarskiego i kultury piwnej wszędzie tam, gdzie jako Viking Malt jesteśmy obecni.

Świat słodów, podobnie jak świat piwa, jest pełen fascynujących ludzi, którzy czerpiąc inspiracje od piwowarów, z ogromnym zapałem i zaangażowaniem tworzą na ich potrzeby nowe produkty. Kreują nową jakość i inicjują nowe trendy, sięgają do wielowiekowej tradycji piwowarstwa oraz wykorzystują najnowsze zdobycze nauki i technologii. 

Dlatego nasze motto: DISCOVERING THE WORLD OF MALT, oznacza fascynującą podróż, w której wraz z nami uczestniczą nasi Klienci .

Zapraszamy też do naszego sklepu Internetowego: http://www.vikingmalt.pl/

 

Uncle and Nephew czyli wujek Paweł Niemira i bratanek Franciszek Machalica. Jesteśmy rodziną, ale przede wszystkim przyjaciółmi i wspólnikami w naszym cydrowym interesie. Obaj jesteśmy z Warszawy i w odróżnieniu od wielu rzemieślników produkujących cydry, tradycje ziemiańskie są nam obce. Nie przeszkadza nam to jednak rozwijać od kilku lat pasji związanej z wyrobem autorskich cydrów. Hobby przerodziło się w ambicję produkcji dla szerszej grupy odbiorców. Dziś jesteśmy o krok od momentu, gdy produkt oparty na naszej recepturze trafi do butelek i rąk odbiorców w całym kraju. Mamy nadzieję, że dbałość o rzemieślniczy charakter zostanie dostrzeżony przez rynek.

 

Same FusyHerbaciarnia Same Fusy – najstarsza, najlepsza, najprawdziwsza herbaciarnia w Warszawie – działająca od 18-tu lat, ciągle ciesząca się wielkim powodzeniem, mieszcząca się na warszawskiej Starówce przy ul. Nowomiejskiej 10.
Naszym Gościom proponujemy ponad 100 różnych, znakomitych herbat z całego świata, sezonowo dobierane specjały na lato i zimę oraz desery.
Herbaciane nagrody przygotowaliśmy razem z naszym „młodszym bratem” Same Krafty – multitap, do którego zapraszamy na znakomite piwa, czasem też z herbatą w składzie

 

fermentumJesteśmy pierwszą w Polsce firmą zajmującą się profesjonalną hodowlą drożdży piwowarskich dla piwowarów domowych oraz browarów rzemieślniczych. Powstaliśmy jesienią 2013 roku jako jeden z pierwszych spin off-ów Uniwersytetu Gdańskiego z którym współpracujemy do chwili obecnej. Dzisiaj nie ma już chyba w Polsce piwowara który nie słyszałby o Fermentum Mobile. Każdy z nich wie bowiem że bez dobrych, płynnych drożdży nie ma dobrego piwa. To dlatego tak wiele piw w każdej z edycji Warszawskiego Konkursu Piw Domowych oraz piw oferowanych przez browary w czasie Warszawskiego Festiwalu Piwa jest fermentowanych z użyciem drożdży dostarczonych przez nasze laboratorium. Bardzo lubimy belgijskie mocne piwa i dlatego w tej edycji WKPD sponsorujemy kategorię Quadrupel. Tym bardziej że wkrótce w naszej ofercie zagoszczą dwa nowe szczepy do mocnych klasztornych piw.

 

logo-piwny-kraft-01Piwny Kraft to najlepiej zaopatrzony sklep stacjonarny dla piwowarów domowych w Warszawie. W ofercie sklepu znajdziemy m.in. słody (z Polski, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Belgii). Kilkadziesiąt gatunków chmieli z całego świata, brewkity, sprzęt oraz wszelkie dodatki dla początkujących jak i bardziej doświadczonych piwowarów domowych. Sklep znajduje się przy ul. Stalowej 15, prowadzi również sprzedaż internetową.

 

logo_sprzet-do-piwaJesteśmy producentem sprzętu do produkcji piwa domowego: filtratory do słodu i chmielu, chłodnice, garnki do warzenia i zacierania, mieszadła do rozmnażania drożdży oraz do mieszania zacieru.

 

 

 

TB

Twój Browar, sklep dla piwowarów domowych istniejący od 2009 roku. Od początku działalności do dziś skupiamy się nad poszerzaniem oferty surowców piwowarskich na polskim rynku. W przeciągu paru lat jako pierwsi wprowadziliśmy słody belgijskie, angielskie,amerykańskie, drożdże płynne White Labs, Yeast Bay oraz wiele egzotycznych odmian chmielu. Reprezentujemy w Polsce producenta marki Mangrove Jacks oraz Grainfather, której produkty dostarczamy browarom i sklepom piwowarskim. Prowadzimy sprzedaż wysyłkową oraz sklep stacjonarny we Wrocławiu.

 

 

 

logoGrainfather korzysta z najlepszych doświadczeń browarów rzemieślniczych i umieszcza je w prostym w użyciu, systemie „wszystko w jednym” by zapewnić możliwość uwarzenia profesjonalnego piwa rzemieślniczego, niezależnie od posiadanego doświadczenia w tworzeniu piwa.

 

fivestarTworzymy wiodące w branży środki czyszczące i odkażające dla branży browarniczej, mleczarskiej i innych. Posiadamy również duży wybór części oraz materiałów eksploatacyjnych.

 

PrintBeer Enthusiast jest skandynawskim dystrybutorem wysokiej jakości importowanego piwa rzemieślniczego. Na polskim rynku działamy od 2012 roku pod międzynarodową grupą  AMKA. Naszym dotychczasowym produktem były jedynie wina, ale postanowiliśmy rozszerzyć asortyment o piwa rzemieślnicze pod nazwą Beer Enthusiast. Oczywiście nie zrezygnowaliśmy ze sprzedaży win, zatem możecie Państwo znaleźć na rynku zarówno nasze wina jak i piwa. Naszą ideą jest dostarczanie wysokiej jakości importowanego piwa rzemieślniczego. Reprezentujemy producentów z wielu krajów, takich jak: Norwegia, Szwecja, Finlandia, Dania, Islandia, USA, Japonia, Szkocja, Niemcy ect. Wspólnym mianownikiem wśród naszych producentów jest to, że są oni prywatnymi właścicielami, co przedkłada się na jakość, dobór najlepszych składników i bogactwo smaków. Najważniejsza dla nas jest jakość i smak!

 

logoŹródło Niebanalnych Piw i Alkoholi – to sklep specjalistyczny oferujemy piwa niszowe i alkohole dla ludzi ceniących dobry smak. Posiadamy także propozycję dla osób korzystających z kosmetyków naturalnych na bazie chmielu. Od pierwszych dni działalności stawiamy na szerzenie kultury picia piwa i obsługę spełniającą oczekiwania, co pozwoliło szaremu sklepikowi znaleźć się wśród sklepów cieszących się zaufaniem, opiniotwórczych i jednym z kilku najlepiej zaopatrzonych w „kraftowe” piwa w Warszawie. Mamy popularny w Czechach, a rodzący się w Polsce nowy trend sprzedaży piwa z beczki, pozwala to naszym klientom na spróbowanie również piw niedostępnych w butelkach. Naszym celem jest: rozwijać się, kontynuować szerzenie kultury picia piwa, rozpowszechniać dobre smaki i wprowadzać nowości, które staramy się udostępniać na naszym fanpage. Jeśli jesteś wielbicielem niebanalnego piwa – zajrzyj do nas. Warszawa ul. Towarowa 35

 

Wskazane przez sponsorów nagrody stanowią przedmiot sponsoringu i przekazane będą od podmiotów zewnętrznych dla Organizatora. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niezawinioną przez siebie zmianę przedmiotu jak i wartości nagrody.

Patroni Medialni

 

pmwPiwna Mapa Warszawy -Najlepsze stołeczne lokale i sklepy z wyborem dobrego piwa w Warszawie. Mapa jest żywym tworem, zmienia się dynamicznie, bo sytuacja na rynku piwa w Polsce jest dynamiczna, najlepsze z najlepszych miejsc oznaczone są znakiem „Piwna Mapa Warszawy Poleca”, corocznie przez czytelników bloga wybierany jest również lokal roku i sklep roku.

 

 

logoblackKilka Słów O Piwie – Blog o piwie. Znajdziesz tu praktycznie wszystko czego chcesz dowiedzieć się o piwie, jego degustacji, ale również o  branży piwnej i kulturze piwnej. Począwszy od podstawowych informacji o piwie, degustacji piwa, piwowarstwie, są również piwne przewodniki i poradniki, relacje z branżowych wydarzeń oraz felietony  i komentarze dotyczące aktualnej sytuacji na rynku piwnym.

 

 

browerowy_white

Browerowy – jeśli lubisz piwo i rowery to blog dla ciebie. Znajdziecie tu pomysły na wycieczki rowerowe do miejsc powiązanych z tematyką piwną, teksty o tematyce piwnej oraz piwowarskiej jak również recenzje gastronomiczne lokali związanych z piwną rewolucją.

 

 

mtc1avatar360

Multitap Crawl to piwne eventy, szkolenia, degustacje, usługi doradcze oraz blog Artura Napiórkowskiego, jednego z najbardziej doświadczonych sędziów piwnych w Polsce.

 

 

 

logo_mazowiecka_duma_2016

Mazowiecka Duma to browar domowy złożony przez mazowieckiego ambasadora na ziemi bydgoskiej. Mottem browaru jest „Piwo! Mazowsze! Metal!”. W związku z tym znajdziecie tam dużo recenzji piw, relacje z warzenia i piwnych eventów, a także informacje o i z  Mazowsza oraz porcję solidnego, gitarowego łomotu.

 

14572067_1030299483749779_1251220853_oCydreo jest jedynym niezależnym portalem poświęconym cydrowi i pokrewnym trunkom. Założenie portalu było podyktowane naszą miłością do cydru, który pijemy od ponad 30 lat, a Calvadosu – jeszcze dłużej. Te miłe początki wiążą się z wyjazdami do Francji i Anglii, gdzie mieliśmy szereg okazji poznać urok smaku tych znakomitych napojów, mało jeszcze w Polsce popularnych, ale wreszcie dzisiaj możemy ugasić pragnienie cydrem polskim pochodzącym z największych sadów w Europie. Więc nie mogliśmy zignorować wybuchu mody na cydr w Polsce i postanowiliśmy wziąć na siebie misję wspierania polskiego cydru naturalnego poprzez jego promocję na naszym portalu.

 

13498_1585718725030002_2943903541192967380_nO cydrach Waszych i Naszych, głównie autorskich, produkowanych z pasją i poszanowaniem naturalności procesów wytwórczych, przez konkretnych cydrowników, prawdziwych z krwi i kości i charakteru oczywiście. Cydrolot to też projekt rzemieślniczej wytwórni cydru na bazie nieskoncentrowanego, świeżego moszczu z jabłek i innych owoców. Robimy CydRrr z Psiej Budy. Cydrolot lata tu i tam, i planuje wytwarzać cydr lokalnie, tam gdzie są ciekawe jabłka, by oddać charakter terenu, z którego pochodzą.

 

10392308_1597732167121784_6269788909487283507_n

Piwo i Cydr – co tu dodać? Zajmujemy się edukacją: mówimy o piwach rzemieślniczych i rzemieślniczych cydrach. Czyli tym, na czym się znamy. Piszemy, organizujemy szkolenia sensoryczne, spotkania, eventy. Misja na teraz: promować wysokiej jakości, rzemieślniczy cydr w Polsce. Uda się?